Masło migdałowe

Przyznaję myliłam się! Byłam pewna, że znam zapach i smak najlepszego na świecie, rozpływającego się w ustach masła orzechowego, ale znalazłam coś JESZCZE lepszego. Delikatne i aksamitne masło migdałowe! Mistrz nad mistrzami. Migdały błyszcząco rumiane od prażenia, z dodatkiem oliwy najwyższej jakości i morskiej soli tworzą niesamowite połączenie.

Składniki,
na 2 słoiczki (zanim zapakowałam do słoików trochę masła zniknęło ;-), czas przygotowania:10 minut:

  • 300 g. migdałów blanszowanych,
  • pół do 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • sól morska do smaku.

 

maslo-migdalowe_healthy_plate_V

Przygotowanie:

  1. Migdały upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, aż się zarumienią. Pamiętaj, aby nieustannie mieszać, bo szybko się przypalają,
  2. Gdy ostygną przełóż do blendera i razem z oliwą blenduj wytrwale do uzyskania aksamitnej masy,
  3. Posól do smaku.

Gotowe! Zdążyliście przełożyć do słoika? 😉

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy

  • gin

    Mmm, zapowiada się pysznie! 🙂