Owsianka z bananem i śliwką

Owsianka z bananem i śliwką

Owsianka daje doskonały zastrzyk energii i zaspokaja głód na dłuższy czas Sama jest dla mnie nie do zjedzenia, ale ze śliwką czy innym owocem nabiera wspaniałego smaku.

Płatki owsiane mogą również stanowić świetny dodatek do naleśników, placków, kotletów czy pasztetów.

Składniki,
na porcję, czas przygotowania: 5-10 min. + 10 min. moczenie płatków:

  • 60 g płatków owsianych,
  • 20 g otrąb gryczanych,
  • 3 suszone śliwki,
  • pół jabłka i pół banana,
  • 150 ml mleka (ja użyłam sojowe).

owsianka - składniki

Przygotowanie:

  1. Zalej płatki owsiane wcześniej zagotowaną wodą i odstaw na 10 min.
  2. Następnie gotuj mleko wraz z odcedzonymi płatkami owsianymi i gryczanymi (otrąb gryczanych nie trzeba namaczać), aż uzyskasz odpowiadającą Ci konsystencję.
  3. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną śliwkę i plastry jabłka.
  4. Po zdjęciu z ognia dodaj pokrojonego banana.
Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy