Placki dyniowe

Ruszyłam z dynią z kopyta. Powoli na blogu tworzy się 3dY(a)niowe menu, czyli coś dla tych, którzy jak się uprą na coś to mogą to jeść non stop.
Ostatnio na pierwsze danie obiadowe przygotowałam krem, a teraz czas na drugie – placuchy z dyni. Chociaz równie dobrze nadają się na pożywne śniadanie.

Poniższy przepis zaczerpnęłam z przepisu placki z cukinii, z tym że jak się domyślasz zmieniłam główny składnik.

Korzystaj z odżywczych i smakowych właściwości dyni dopóki jest na nią sezon i jedz jej jak najwięcej. Nie tylko jest bogata w witaminy i minerały, ale także jest lekkostrawna i odkwasza organizm, do tego jest niskokaloryczna.

placki_dyniowe_healthy_plate_HSkładniki,
na około 10 placków, czas przygotowania: 30-40 min.:

  • 300 -350 g. startej dyni,
  • 100 g. sera feta,
  • 1 cebula,
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Do miski włóż pokruszony ser, pokrojoną drobno cebulę, posiekaną natkę pietruszki, startą dynię,
  2. W osobnej misce roztrzep lekko jajka, i wrzuć do mikstury,
  3. Do miski dodaj mąkę, dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna pozwolić na formowanie kulek. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki,
  4. Rozgrzej na patelni, na średnim ogniu olej,
  5. Gdy olej będzie gorący formuj kulki z ciasta i kładź na patelnię pomagając sobie łyżką. Zachowaj odstęp między plackami,
  6. Smaż około 2 – 3 min. z każdej strony,
  7. Placki przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy

  • gina21

    apetyczny przepis na placki z dyni i piękne zdjęcia ,muszę zrobić,pozdrawiam

    • HealthyPlate

      zrób koniecznie. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!

  • karmel-itka.blogspot.com

    normalnie zgłodniałam!

    • HealthyPlate

      prawidłowa reakcja 🙂