One są po prostu wyśmienite! Z pewnością na stałe wpiszą się również w Twoje menu! Nie można się im oprzeć.
Przepis pochodzi z Turcji i nazywa się mücver.
Najlepiej smakują na ciepło. My zjedliśmy je bez sosu, ale rekomendowane jest podanie ich z sosem tzatziki. Tradycyjnie stanowią część meze (przystawki), ale moim zdaniem z powodzeniem mogą stanowić danie główne.
Składniki,
na około 15 placków, czas przygotowania: 30-40 min.:
- 500 g.cukinii,
- 150 g. sera feta,
- 1 cebula,
- pół szklanki posiekanego koperku i pół szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- sól, pieprz, olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Obraną cukinię zetrzyj na grubych oczkach, umieść na durszlaku, lekko posyp solą, wymieszaj i odstaw na 30 min., aby pozbyć się płynu,
- W międzyczasie do miski włóż pokruszony ser, pokrojoną drobno cebulę, posiekany koperek i natkę pietruszki, w osobnej misce roztrzep lekko jajka,
- Cukinię owiń w ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru płynu,
- Dodaj cukinię, jajka i mąkę do miski z serem, dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna pozwolić na formowanie kulek. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki,
- Rozgrzej na patelni, na średnim ogniu olej. Wlej go na wysokość około 5-6 mm,
- Gdy olej będzie gorący formuj kulki z ciasta i kładź na patelnię pomagając sobie łyżką. Zachowaj odstęp między plackami,
- Smaż około 2 – 3 min. z każdej strony,
- Placki przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Spróbuj nie zjeść od razu wszystkich :-). Smacznego!