Letnie placki z owocami polane śmietaną są grzechu warte! W wersji hedonistycznej jemy je ze śmietaną, ale można ją zastąpić również jogurtem greckim.
Składniki:
na 8 placków, czas przygotowania: 30 min:
Ciasto jak na naleśniki, ale bardziej gęste:
- 2 jajka,
- 1-2 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 łyżki oliwy.
do polania:
- jogurt grecki lub oliwa,
- 200 gramów – jagód, malin, porzeczek.
Przygotowanie:
-
Jaja, mąkę, mleko, olej miksuj do uzyskania odpowiedniej masy. Nie może być tak lejąca jak na naleśniki. W razie potrzeby dolej wodę, lub dosyp mąkę,
-
Nalej placki na patelnię. Można dodatkowo ją natłuścić, w zależności od jakości patelni,
-
Na gorące placki nałóż śmietanę i jagody.
SMACZNEGO!