Pomarańczowa sałatka z awokado i migdałami

Dziś prawdziwa gratka dla tych, którzy mają dosyć sałatek z kopiastą łychą sałaty i odrobiną innych dodatków. Poniższy przepis na sałatkę jest bez dodatku sałaty 🙂 Za to z kopiastą łychą migdałów i oliwek.

Przepis w stylu hiszpańskim, bo przecież Hiszpanie uwielbiają pomarańcze, awokado i migdały.

Składniki,
dla 2óch osób, czas przygotowania: 15 min.:

  • 2-3 pomarańcze,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 60 ml. oliwy z oliwek,
  • 30 ml. soku z cytryny,
  • 1 łyżka poszatkowanej natki z pietruszki,
  • mała biała cebula,
  • 25 g. blanszowanych migdałów,
  • 10-12 czarnych oliwek,
  • sól i pieprz.

sałatka z pomarańczą i awokado

Przygotowanie:

  1. Obierz pomarańcze, pokrój je wszerz na kawałki,
  2. Sparz pomidory i obierz je ze skórki, pokrój w kostkę,
  3. Obierz i pokrój cebulę w piórka,
  4. Przekrój awokado na połowę, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokrój w kostkę,
  5. Przekrój na pół oliwki,
  6. Wymieszaj razem oliwę, sok z cytryny i natkę pietruszki,
  7. Na talerzu ułóż w kolejności: pomarańcze, cebulę (polej połową przygotowanego sosu), następnie awokado, pomidory, oliwki i migdały, na koniec skrop resztką sosu.

Przepis znalazłam w Spanish Cooking Pepita Aris

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy

  • gina21

    świetne połączenie składników już mi ślinka cieknie tak to apetycznie wygląda ,
    jutro kupuję awokado i robię pyszną sałatkę . Dzięki za inspirację
    Pozdrawiam miłego wieczoru