Sałatka wielkanocna z serem

Mega chrupiąca. Dobra dla osób odchudzających, nie tylko ze względu na niską kaloryczność, ale również na to, że długo się ją chrupie, w ten sposób można oszukać mózg i szybciej najeść się małą ilością :-).

Do sałatki dodałam surowego kalafiora. Mój domowy patent na pokruszenie twardej główki to włożenie warzywa do powłoki poduszki, ściśnięcie (aby kalafior się nie wydostał) i walenie nim np. o krzesło lub stół. Następnie wystarczy, że wysypiesz kalafiora do miski i gotowe. Jeśli używasz połowę główki nie ma problemu. Po prostu delikatniej się z nim obejdź (nie uderzaj zbyt mocno), wyjmij tę część warzywa z pościeli, której nie chcesz kruszyć na mniejsze kawałki, a pozostałą połowę potraktuj odpowiednio waląc mocno w twardą podłogę czy stół.

Do przepisu dodałam mój ulubiony półtwardy ser i nie z krowiego mleka, a z koziego. Ser chevrette mild jest holenderskim delikatnym serem krótko dojrzewającym (5 tygodni). Jest również chevrette dojrzały (26 tygodniowy), twardy o intensywnym smaku i zapachu, ale do sałatki, do pokrojenia w kostkach zdecydowanie pasuje półtwardy. Jest doskonały również do pieczywa, zapiekanek, pizzy czy tostów. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B. dobry dla alergików i ma mniej soli i tłuszczów niż inne sery.healthyplate-salatkawielkanocna_z_chevrette

 

Składniki,
Dla 6 osób, czas przygotowania: 30 min, przygotowanie:

  • pół sałaty masłowej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 pomidory,
  • 1 papryka czerwona, 1 żółta,
  • 1/3 kalafiora surowego,
  • 5 ogórków małosolnych,
  • 6 sztuk rzodkiewek,
  • natka pietruszki i koperek,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • ulubiony półtwardy ser około 10 dkg, ja użyłam holenderskiego chevrette,
  • około 200 g gęstego jogurtu, lub majonezu,
  • 3 łyżeczki chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Po kolei dokładaj do dużej miski:

  1. Umytą i wysuszoną sałatę porwaną na kawałki,
  2. Pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną,
  3. Pokrojony w kostkę ser,
  4. Pokrojoną w kostkę żółtą paprykę i pomidory,
  5. Pokruszony kalafior (metoda na kruszenie surowego kalafiora wyżej w opisie),
  6. Pokrojone w kostkę rzodkiewki i ogórki,
  7. Na koniec pokrojone w kostkę 2 jajka, 1 można zostawić do dekoracji,
  8. Na sam wierzch poszatkowany koperek.

Sos:

  1. Do jogurtu dołóż poszatkowaną natkę pietruszki (2 łyżki),
  2. 3 łyżeczki startego chrzanu,
  3. Posól i dobrze popieprz,

Sałatkę można podawać na dwa sposoby:

  1. Podaj w przeźroczystej misie i grubo posmaruj sosem na wierzchu (wtedy prawdopodobnie będziesz potrzebować więcej jogurtu- najlepiej greckiego, albo majonezu). W tej wersji możesz jeszcze lekko posolić i popieprzyć warzywa między warstwami, albo:
  2. Polej sosem i wymieszaj ją w misie.
Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy

  • gina21

    ciekawe połączenie składników. Dobry pomysł na rozdrabnianie kalafiora można się przy tym świetnie bawić ,dzięki za pomysł.