Proste i pożywne danie. Spokojnie może posłużyć za II danie obiadowe, idealna do zapakowania do pracy. Kasza jaglana ma leczniczy wpływ na stawy, a także dba o Twoją skórę, włosy i paznokcie.
Jedz ją przy odchudzaniu, ma dobry wpływ na przemianę materii. Co bardzo ważne: jest zasadotwórcza, więc nie zakwasza organizmu.
Do tego jest wyborna w smaku. Świetnie komponuje się z jajkiem, cebulą, pomidorem, papryką. Można ją przyrządzać w wielorakich kompozycjach warzywnych i nie tylko -zapiekana z jabłkiem też jest super. Poniżej przepis na sałatkę. Daj znać czy smakuje!
Składniki,
Dla 1 osoby, czas przygotowania: 10 min. +15 min. gotowanie kaszy:
- pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej,
- 10 sztuk suszonych pomidorów,
- świeży szpinak,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 bulwa topinambura lub 1 kalarepa,
- 1 łyżka oliwy,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: gorgonzola i oliwa z oliwek do polania sałatki.
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu, zanim zaczniesz gotować przepłucz pod gorącą wodą,
- Pokrój w kostkę cebulę i czosnek i podsmaż na wysmarowanej olejem patelni,
- Pokrój w kostkę suszone pomidory i topinambura lub kalarepkę,
- Poszatkuj natkę pietruszki,
- Wszystkie składniki połącz ze sobą,
- Do miski włóż liście szpinaku, dodaj wymieszaną z pozostałymi składnikami kaszę, popierz i posól przed podaniem i opcjonalnie polej oliwą z oliwek,
- Dobrze smakuje również z gorgonzolą.