Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z jednej restauracji. Kłaniam się w pas osobie, która wymyśliła takie połączenie smaków. Nie jest to wierna kopia tej, którą zachwycaliśmy się w lokalu, ale gwarantuję, że również wzbudzi wasze i gości żywe i smaczne zainteresowanie.
Składniki,
na około 6-8 porcji, czas przygotowania: około 10-15 minut:
- opakowanie roszponki,
- dwie makrele,
- 10-15 sztuk pomidorków koktajlowych,
- 1 cebula,
- garść orzechów włoskich,
- 10-15 sztuk suszonych fig
- 10-15 sztuk suszonych daktyli.
- sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka miodu, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do miski włóż roszponkę, makrelę oczyść z ości i wrzuć do miski rwąc palcami na kawałeczki.
- Następnie dodaj pokrojoną drobno cebulkę, pokrojone daktyle, figi, pomidory, pokruszone orzechy.
- W osobnym naczyniu wymieszaj składniki na sos i dodaj do sałatki.