Chłodnik z migdałów/Gazpacho blanco/Ajo blanco

Chłodnik z migdałów/Gazpacho blanco/Ajo blanco

Obiecany przepis na gazpacho blanco. Cały czas pozostajemy w Andaluzji, ale tym razem przenosimy się do  Granady i Malagi skąd to danie pochodzi. Zostało przywiezione przez Maurów. Znakomicie odświeżające i pobudzające! Polecam wszystkim fanom migdałów.

Przygotowanie:
dla 4 osób, czas przygotowania 15 minut:

  • 150 g. migdałów,
  • około 600 ml. wody,
  • 120 g czerstwego chleba bez skórki,
  • 1 łyżka octu sherry (w ostateczności innego octu winnego),
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • parę sztuk winogron,
  • do podania: kostki lodu, szczypiorek, winogrono.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. W  razie potrzeby dodaj wodę. Pamiętaj, że chleb wsiąknie wodę, a gaspacho podasz z lodem, który dodatkowo rozwodni zupę,
  2. Gaspacho włóż do lodówki na kilka godzin,
  3. Przed podaniem obierz ze skórki parę winogron do przybrania. W wersji idealnej: przekrój winogrono na pół i pozbądź się pestek,
  4. WARUNEK KONIECZNY: podawaj mocno schłodzone z lodem!

 

 

Dieta Śródziemnomorska

Światowe zupy

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy