Chłodnik – na ratunek w upalne dni

Chłodnik – na ratunek w upalne dni

Chłodnik! Cudowne ukojenie w czasie upałów, bo chyba jeszcze przyjdą tego lata?

Potrawa znana zarówno w Polsce jak i na Litwie. Tradycyjnie podawana ze zsiadłym mlekiem lub śmietaną. Ja użyłam kefiru – dobry zastępnik dla dbających o linię.
Burak znany jest nam od stuleci. Podobno jemy go najwięcej spośród wszystkich warzyw. Chodź wydaje mi się, że ziemniak lub marchew mogą z nim śmiało konkurować.

Warto zajadać się burakiem w różnych formach (w lato w formie młodych liści i korzenia botwiny) ze względu na zawartość sporej ilości wapnia, żelaza i potasu. Ponadto za sprawą obecności sodu ma działanie odkwaszające.
Mnie urzeka jego kolor działający na zmysły i pobudzający apetyt!

Składniki:
czas przygotowania: 10 min.,czas gotowania: około 30 min:

  • mały kawałek mięsa wołowego (10dkg),
  • duży pęczek botwiny,
  • pęczek koperku,
  • seler, 2 -3 marchewki, 6 rzodkiewek, 3 ogórki gruntowe,
  • 2 jajka na twardo,
  • około 180 ml. kefiru,
  • sok z cytryny, sól, pieprz,
  • opcjonalnie ugotowane ziemniaki do podania.

healthy_plate_chlodnik_VPrzygotowanie:

  1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, zagotuj w 1 litrze wody, zszumuj, gotuj pod przykryciem do miękkości.
  2. Do mięsa wrzuć pokrojone w kostkę korzenie botwiny (wystarczy dobrze wyczyścić, nie trzeba obierać ze skóry), pokrojone w kostkę łodygi oraz poszatkowane liście.
  3. Dodaj obranego ze skóry, pokrojonego selera, a także marchewki.  Gotuj około 20-30 minut pod przykryciem.
  4. Posól, popierz oraz dodaj sok z połowy cytryny.
  5.  Zostaw chłodnik do wystygnięcia, następnie włóż do lodówki na przynajmniej godzinę.
  6. Przed podaniem wrzuć pokrojone w kostki rzodkiewki, ogórki, poszatkowany koperek, pokrojone w ćwiartki jajko oraz parę łyżek kefiru – według uznania.

Można podawać z młodymi ziemniakami.

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy