Wartość kaloryczną ma niską a odżywczą bardzo wysoką. Warto wprowadzić ją na stałe do jadłospisu, by tanim kosztem wspomagać swoje serce i układ krwionośny.Polecam dynię w dni w których jesteście nabuzowane emocjami, ponieważ nie dość, że trzeba ją przytaszczyć ze sklepu to jeszcze walczyć z jej grubą skórą.
Naprawdę można się wyładować i oczyścić z negatywnych emocji, by zasiąść przy stole i dla równowagi delektować się delikatnym, aksamitnym w smaku kremem, im więcej gałki muszkatołowej dodacie, tym bardziej wydobędziecie z potrawy korzenny smak.
Składniki,
na około 2 litrowy garnek, czas przygotowania: około 1 godz. + gotowanie wywaru warzywnego około 1godz.:
- ok. 1 kg surowej dyni,
- 3 gruszki,
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę,
- 2 łyżki masła,
- ok. 1 litr wywaru jarzynowego (seler, por, korzeń pietruszki, natka, marchewka, 2-3 grzyby suszone),
- przyprawy: po łyżeczce kurkumy, tartej gałki muszkatołowej,2 łyżki startego imbiru, 1/4 papryczki chilli, sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku,
- dodatki: kozi ser, pestki słonecznika.
Przygotowanie:
- Przygotuj wywar z jarzyn.: do ok. 1,2 l wody dodaj składniki, zagotuj, zmniejsz ogień i pozostaw tak na godzinę aż warzywa zmiękną, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
- Dynię umyj, usuń pestki, odkrój skórę i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Gruszki obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- W garnku roztop masło z oliwą, włóż cebulę oraz czosnek i podsmaż aż zmiękną.
- Następnie dodaj dynię oraz przecedź wywar (wygodniej etapami, warzywa z wywaru też możesz dodać do zupy) i gotuj.
- Gdy dynia już zmięknie dodaj pokrojone gruszki i przypraw kurkumą, gałką, imbirem i chilli.
- Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem aż dynia całkowicie zmięknie (15 minut).
- Gotową zupę zmiksuj na gładki krem.
- Podaj z kozim serem i pestkami słonecznika.