Kubańska zupa z czarnej fasoli

Kubańska zupa z czarnej fasoli

Już dłuższy czas chodziła za mną zupa z czarnej fasoli. Po pierwsze dlatego, że jej nigdy nie jadłam, a słyszałam z zaufanych źródeł, że warto, a po drugie, bo jest o wiele zdrowsza niż czerwona czy biała.

Czarna fasola jest najbogatsza spośród sióstr w przeciwutleniacze i posiada sporą ilość witamin z grupy B i składników mineralnych.
Jest bardzo częstym składnikiem w kuchni meksykańskiej, Ja przygotowałam ją akurat w stylu kubańskim mieszając fasolę z kubańskim sofrito.

Składniki,
na około 3 litry zupy, czas przygotowania 10 min.+ przynajmniej 4 godz. moczenie fasoli i 2,5 godz. gotowanie zupy:

zupa:

  • 400 g. suchej czarnej fasoli,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka octu sherry do smaku,
  • 1/2 szklanki listków świeżej kolendry do przybrania,
  • opcjonalnie: 2 łyżki wytrawnego sherry do smaku.

sofrito:

  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 białe cebule,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki suszonego oregano,
  • 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • sól.

zupa z czarnej fasoli

Przygotowanie:

  1. Przepłucz fasolę, wsyp do miski i zalej wodą, tak aby zakryć ziarna. Mocz przynajmniej 4 godziny do całej nocy,
  2. Odcedź fasolę, wrzuć do dużego garnka i zalej 2,5 litrami wody z liśćmi laurowymi,
  3. Doprowadź fasolę do wrzenia i na małym ogniu gotuj około 2 godziny mieszając od czasu do czasu i dolewając w razie potrzeby wrzątek, aby fasola cały czas była przykryta wodą,
  4. Aby przygotować sofrito pokrój w kostkę papryki (oczywiście bez ziaren), cebulę i czosnek,
  5. Rozgrzej na patelni pół szklanki oliwy z oliwek, dodaj paprykę, smaż około 5 minut, aż będzie miękka,
  6. Następnie dodaj cebulę, a po 10 minutach dodaj czosnek, oregano, kmin i odrobinę soli i smaż jeszcze 2 minuty,
  7. Przestudź chwilę sofrito i zblenduj na w miarę jednolitą masę (nie musisz tego robić starannie),
  8. Po 2óch godzinach, jak już fasola będzie gotowa dodaj sofrito i cukier, gotuj jeszcze 30 minut,
  9. Przed podaniem (na talerzu) dodaj ocet sherry i wytrawne wino sherry do smaku, podaj z kolendrą.

Przepis znalazłam w Księdze smaków świata wydawnictwa Buchmann.

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy