Robi się zimno, więc trzeba się rozgrzać przyprawami i gorącą zupą. W związku z powyższym zupa krewetkowa na blogu po raz drugi. Tym razem w wersji wzbogaconej dorszem w azjatyckich przyprawach.
Mam nadzieję, że taka wariacja zupy przypadnie Ci do podniebienia.
Składniki na marynatę do ryby:
- 1,2 łyżeczki nasion kminku,
- 1/2 łyżeczki nasion kopru,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- łyżka zmielonego cynamonu,
- 1 łyżka zmiażdżonego imbiru,
- 1 łyżka zmiażdżonego czosnku,
- sól.
Składniki na zupę,
dla 4óch osób, czas przygotowania:10 min.+1 godz. gotowanie zupy i marynowanie ryby:
- pancerze i główki z około 20 krewetek tygrysich (lub z 40 sztuk jeśli chcesz uzyskać bardziej esencjonalny bulion, ale 20 też będzie ok.),
- dodatkowo około 20 krewetek tygrysich,
- 2 filety z dorsza,
- około 700 ml wody (lepiej wlać mniej i później dolać, niż uzyskać rozwodniony bulion),
- 1 cebula,
- 3 marchewki,
- por,
- seler,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu rybnego, ewentualnie sól,
- 1 ostra papryczka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- około 3 centymetry korzenia imbiru,
- łyżka masła,
- natka pietruszki.
- Składniki marynaty połącz ze sobą, pokrój w kostkę filety zanurz w niej i odstaw na godz. do lodówki,
- Na maśle podsmaż chwilę obraną, pokrojoną niedbale cebulę, czosnek i obrany imbir. Patelnia powinna być głębsza (możesz też użyć garnka),
- Następnie włóż opłukane wcześniej pancerze wraz z główkami,
- Dodatkowe 20 sztuk krewetek obierz i te pancerze również wrzuć na patelnię,
- Smaż około 5-8 minut aby wydobyć aromat z pancerzy,
- Tak przygotowane pancerze włóż do garnka z wodą,
- Dołóż obraną marchewkę, seler, por, papryczkę, sos rybny, lub sól i gotuj na wolnym ogniu godzinę,
- Przecedź bulion (pokrojone marchewki możesz zostawić w zupie), jeśli uważasz, że bulion jest zbyt gęsty dolej wodę i chwilę jeszcze gotuj,
- Dodaj krewetki i filety z dorsza, sok z cytryny i gotuj około10 minut,
- Spróbuj, dosól, dopieprz, dodaj sok z cytryny w razie potrzeby,
- Na koniec posyp natką z pietruszki.
Zupę można podawać z chlebem, cienkim makaronem lub ziemniakami.