Czas na obiecaną zupę krewetkową. Jeśli zrobiłeś ostatni przepis z Krewetek Black Tiger zostały Ci pancerze, szkoda byłoby wyrzucić!
Z pancerzy powstanie przepyszna zupa. Amatorom owoców morza na pewno przypadnie do gustu.
Składniki,
dla 4 osób, przygotowanie:10 minut+1 godzina gotowanie zupy,
- pancerze i główki z około 20 krewetek (lub z 40 sztuk jeśli chcesz uzyskać bardziej esencjonalny bulion, ale 20 też będzie ok.),
- około 20 krewetek lub 2 filety z ryby np. dorsza,
- około 700 ml wody (lepiej wlać mniej i później dolać, niż uzyskać rozwodniony bulion),
- około 50 ml mleka kokosowego,
- 1 cebula,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu rybnego, ewentualnie sól,
- 1 ostra papryczka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- około 3 centymetry korzenia imbiru,
- łyżka masła,
- natka pietruszki.
Przygotowanie,
- Na maśle podsmaż chwilę pokrojoną niedbale cebulę, czosnek i imbir (oczywiście obierz imbir ze skóry). Patelnia powinna być głębsza, lub większa, aby pancerze się zmieściły,
- Następnie włóż opłukane wcześniej pancerze wraz z główkami,
- Jeśli zamiast filetu z dorsza posiadasz dodatkowe 20 sztuk krewetek obierz je i te pancerze również wrzuć na patelnię,
- Smaż około 5-8 minut aby wydobyć aromat z pancerzy,
- Następnie do dużego garnka wlej wodę, do której przełóż przygotowane na patelni pancerze,
- Dołóż papryczkę, sos rybny, lub sól i gotujemy na wolnym ogniu godzinę,
- Jeśli wybrałeś wersję z dorszem, oczyść go, opłucz, osusz, posól i popierz, odstaw,
- Przecedź bulion do drugiego garnka, dodaj mleko kokosowe, jeśli uważasz, że bulion jest zbyt gęsty dolej wodę i chwilę jeszcze gotuj,
- Dodaj krewetki, lub filet z dorsza, sok z cytryny i gotuj około10 minut,
- Spróbuj, dosól, dopieprz, dodaj sok z cytryny w razie potrzeby,
- Na koniec posyp natką z pietruszki.
Smacznego!