Fiesta i wino – poznaj jak smakuje La Rioja

Fiesta i wino – poznaj jak smakuje La Rioja

W listopadzie 2017 r. , w Bistro Odolany, restauracji zakochanej tak jak ja w Półwyspie Iberyjskim, miałam niebywałą przyjemność podzielić się swoimi wrażeniami z absolutnie wyjątkowej wizyty w ujmującym i pysznym regionie Hiszpanii La Rioja.Podróż do La Riojy, w tym uczestnictwo w święcie wina San Mateo organizowanym w Logroño – stolicy regionu, pozwoliły mi zrozumieć dlaczego wino z La Rioja to coś więcej niż produkt do picia i co czyni (oprócz wina) ten region tak wyjątkowym.

Moja podróż do La Rioja odbyła się dzięki zaproszeniu Biura Radcy ds. Turystyki, Ambasady Hiszpanii w Polsce, spain.info,  a warsztaty poświęcone temu jednemu z najmniejszych autonomicznych regionów Hiszpanii miały miejsce w ramach cyklu spotkań ¡Iberia, mi Amor!, wydarzeń organizowanych przez Bistro Odolany.

Uczestnicy mieli niebywałą okazję zasmakować typowych riojańskich potraw, zainspirowanych moją podróżą do regionu, a przygotowanych przez kucharza Bistro – Karola Watrasa. O dobór win do potraw oraz o zapoznanie przybyłych z riojańskim winem zadbał Kamil Skwarski z W Kieliszku na Talerzu, a o opowieści o kulturalnej i kulinarnej wyjątkowości regionu oczywiście – Gastro Fiesta.

 

Z właścicielką lokalu Bistro Odolany Olą Kazimierczyk, która otwiera wieczór z La Rioja.

Atadillo de puerros con ajo blanco – pory z musem migdałowo – czosnkowym owinięte boczkiem, podane z winem z Bodegas Bagordi Navardia Rioja Blanco 2015

Dorota Kostrzewa – Gastro Fiesta

 

chuletillas de cordero – kotleciki jagnięce podane z batatami i świeżym rozmarynem.

Do tego wino Bodega Franco – Españolas Rioja Bordón Reserva 2009





Pera al vino – gruszka marynowana w winie, podana z mascarpone, laską wanilii i korą cynamonu. W parze z winem z Bodegas Franco – Españolas Rioja Bordón Diamante Blanco 2015

Na koniec bohaterowie wieczoru – Karol Watras (Bistro Odolany), Dorota Kostrzewa (Gastro Fiesta) i …

…Kamil Skwarski ( W Kieliszku Na Talerzu)

Dziękuję Uczestnikom i Uczestniczkom wieczoru z La Rioją w ramach cyklu spotkań ¡Iberia, mi Amor! – za stworzenie miłej atmosfery, Oli Kazimierczyk – za zaproszenie i zainteresowanie regionem, Karolowi Watrasowi – za współpracę w doborze riojańskich potraw, Kamilowi Skwarskiemu – za dobór win i odsłonę zarówno tej tradycyjnej jak i nowoczesnej Riojy i oczywiście Biuru Radcy ds. Turystyki, Ambasady Hiszpanii w Polsce – bez którego moja wizyta nie mogłaby się odbyć.

Podobne wpisy

Post zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich