Kuchnia z Wysp Kanaryjskich – Pierwsza wystawa win i produktów z Wysp Kanaryjskich w Polsce – cz. I

Kuchnia z Wysp Kanaryjskich – Pierwsza wystawa win i produktów z Wysp Kanaryjskich w Polsce – cz. I

Posiadam cały szereg książek dostępnych na rynku polskim dotyczących kuchni i win hiszpańskich, w których jak na lekarsko jest informacji dotyczących specjałów Wysp Kanaryjskich. Zazwyczaj są to jedynie ogólnikowe wzmianki, a przecież kulinaria kanaryjskie są wyjątkowo interesujące! Choćby ze względu na swoją egzotykę, wulkaniczne gleby i mnogość mikroklimatów, które wpływają na smak i charakter produktów oraz potraw tworzących absolutny raj dla podniebienia.

Tak moi drodzy moja niezwykła słabość do kuchni hiszpańskiej rozszerzyła się także poza Półwysep, na Wyspy Kanaryjskie.
Kanary to endemiczne odmiany ziemniaków, słodkie i aromatyczne pomidory, bataty i banany, które na próżno porównywać z amerykańskimi odmianami. Pragnę uspokoić mięsożerców, że wyspy to nie tylko raj dla wegetarian – smażony, pieczony czy duszony wieprz, kurczak, krowa, świnia, królik, w repertuarze wyspiarskich dań oczywiście goszczą również ryby i owoce. A wszystko przyprawione o aromaty czosnku, papryki, kminu czy kolendry.

healthy_plate_papas_arrugadas

healthy_plate_papas_arrugadas_ready

Na wyspach nie zabraknie nam również trunków. Najbardziej znane są pochodzące ze szczepów Malvasía, ale ten się myli kto uważa, że jest to jedyny wyspiarski szczep warty skosztowania. Wyspiarze testują, macerują na zimno, starzeją wino w przeróżnych beczkach, a także na wzór systemu solera i UWAGA! produkują wino nie tylko z winogron, a mleka koziego nie używają jedynie do sera.

O tym i wiele więcej już niedługo na blogu dzięki uprzejmości Florencio Gonzaleza z Hiszpańskiego Smaku i dietetyczki Ilony Cicheckiej z którą dzielę pasję do gotowania.
21 maja na imprezie zorganizowanej w Ambasadzie Hiszpańskiej miałam okazję zasięgnąć nauki u źródła i uczestniczyć w pierwszej wystawie win i produktów z wysp kanaryjskich w Polsce! Było pysznie i inspirująco! Abraham Ortega (szef kuchni Mad Planet w Madrycie, rodowity Grancanario) i Edgar Sabina (Dyrektor 7 Delicatessen rodowity Tinerfeño) wykazali się nieziemską cierpliwością i chęcią dzielenia się z nami wiedzą!

Na zaostrzenie apetytu na początek parę zdjęć naszej wesołej załogi!
Para ir abriendo el apetito un par de fotos de nuestro equipo alegre!

Healthy_plate_1

Gotowi, do biegu, start! Preparados, listos, ya!

healthy_plate_3

Menu jest długie. Od czego zaczynamy? Menú es largo. Por dónde empezamos?

healthy_plate_5

Carlos przygotowujący pomidorki z oliwą z oliwek z Fuerty. Carlos preparando tomatitos alińados con aceite de Fuertaventura

healthy_plate_2

Dobry szef kuchni ma wszystko pod kontrolą. Un buen chef tiene todo bajo control!

Kolejne części relacji:

Poznaj smak Wysp Kanarysjkich (Cz. II relacji)

 

healthy_plate_vino

Przeczytaj o winach z Wysp Kanaryjskich (Cz. III relacji)

 

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy